StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Bojan
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Yny
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Innehåll - Akvarier
Forum - Akvarier
Fiskarter
Akvarieväxter
Prylmarknad - Akvarier
Artiklar - Akvarier
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars akvarier

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Artiklar - Akvarier
Introduktion / allmänt - inte bara för nybörjaren

Hjälp för det första akvariet
Skapad av Erik Basilier

Detta är långt ifrån en komplett guide och ser du fel så rätta mig!

Att skaffa ett akvarium är ett stort val. Man måste ta hand om något levande. Det är en hobby som ställer vissa krav, men inte större än många andra sällskapsdjurs. Matning två gånger per dag och vattenbyte en gång i veckan är allt som behövs för ett vackert inslag i hemmet. Många väljer däremot att göra ännu mer. Det finns många hobbyister i Sverige, och därmed ett stort antal föreningar och dyl. Att gå med i en förening är något som är roligt för alla som tycker att akvariet är mer än en prydnad, för dom som inser att det är något levande.

OK, vad ska nybörjaren tänka på?
Tro inte att ett sällskapsakvarium som en blandning av olika fiskar från olika föhållanden. även om de flesta fiskar kan ha olika inredningar, så lever dom inte optimalt i fel förhållanden. Men man kan blanda de flesta vanliga arterna. Sällskapsakvarium är ett någolunda stort akvarium med mycket växter och klart, rätt så mjukt till neutralt vatten.

Vad ska man tänka på när man skaffar akvarium?
Runt 100 l är väl lagom, gärna över, absolut ej under 50 l, inte ens för små artakvarier. Tänk på att ju större akvarium desto mer innehåll och mindre renhållning. Det är också enklare att lyckas med ett stort akvarium, eftersom det är större vattenmassa och därför större vattenvolym som får ta hand om eventuella problemämnen. I akvarieaffären finns det många färdiga paket att köpa, och det är också vanligast bland nybörjare. Dessa paket
inehåller däremot sällan högkvalitetsprodukter utan oftast billiga fabrikat.
Ta då hellre och be en akvarieintresserad kompis att hjälpa dig, eller be affären (förutsatt att den är seriös) att plocka ihop bra saker åt dig. Det kanske blir lite dyrt men du har då utrustning som räcker ett tag, och slipper kompletera senare.
Det går även att komma över akvarier med tillbehör billigt på loppisar och i annonser. Det är ofta bra köp, men givetvis så finns det några mindre bra akvarier till salu. Tänkte du dig en guldfiskskål är det här fel ställe att kolla på, skålar och deformerade guldfiskar vill jag inte befatta mig med, skaffa något riktigt istället.

Jaha, och vad ska jag ha för utrustning?
Du måste ha en pump, värmare (om du ska hålla tropiska arter, viket är vanligast) och lampa, sen så tillkommer det lite småutrustning: håv, termometer, uttagstimer för automatisk
av och påsättning av lampan. Du bör även ha en hink som du inte använder till annat än akvarier och en slang med sugklocka för delvattensbyte. Handlaren kanske rekomenderar ett
vattenberedningsmedel och/eller bakteriekultur (nitrivec tex.), men dessa är rätt så onödiga, är man bara inte för stressad vid starten av akvariet så behövs dom inte.
Pumpen bör vara väl tilltagen, absolut ej för "liten". Har du tex. ett 120 l bör pumpen vara gjord för minst 120 l, inte bara 100 l. Många pumpar idag har reglerbar effekt. Många försöker mäta hur stor pump man behöver genom att ta liter per timme, men det är inte rätt.
Det som igentligen spelar roll för hur stora akvarier en pump går till är beroende av filtervolymen, dvs. hur stor kammaren med filtermassa är, eftersom det avgör hur mycket
bakterier som kan finnas i filtret. På pumpar idag har ofta tillverkaren en rekomendation.
För värmaren är det också så, starkare än akvariet behöver, men inte för mycket i överkant,
då det inte är lika stor chans att det blir för varmt och termostaten skulle sluta fungera.
Värmare ska ha inbyggd termostat, köp inte en utan. Lamporna bör vara lysrör eftersom de ej utvecklar så mycket värme, glödlampor säljs fortfarande men är inte att rekomendera, då de har ett spektrum som inte är lämpligt. När det gäller typen av lysrör är fullspektrums akvarierör bäst, Aquastar är ett bra val. För akvarier upp till 150 liter räcker ett rör. Akvarier över 150 liter bör ha två rör eller fler.

Men, vilken typ av pump är bäst?
Det beror på storleken på akvariet och hur kraftig ström fiskarna vill ha. Det finns billiga filter som bara drivs av en luftpump, sk. hörnfilter eller skumgummifilter, dom är rätt så fula och ger ingen kraftig strömning i akvariet men är billiga. Passar bra i akvarier upp till 70 liter. Bottenfilter är också luftpumpsdrivna men det finns motorer att sätta på också.
Dom består av en platta med små hål i som läggs under gruset så att gruset fungerar som
filtermassa. I hörnen går rör upp där antagligen en luftström eller motor drar upp vattnet och
skapar cirkulation. Bottenfilter är billiga och kan gå i något år utan underhåll, men man
måste suga upp grov smuts ur gruset med en sugklocka under vattenbytena, Växter mår inte heller bra av bottenfilter pga. "draget" som bildas vid rötterna. Sedan finns det innerfilter som är en motor som drar vattnet genom en skumgummipatron där det filtreras. Innerfilter skapar rätt så mycket cirkulation men ger lite filtervolym. Ytterfilter står utanför akvariet och har kontakt med akvariet via slangar. Det är en risk att allt vatten pumpas ut på golvet om någon slang släpper, men fäster man dom riktigt så är det liten risk. Dom har stor filtervolym och ger bra strömning. Många ytterfilter klarar av fler filtermaterial än vanligt skumgummi så ska man ha torvfiltrering eller dylikt så är ytterfilter bäst. Ytterfiltrens större
filtervolym gör också att man inte måste rengöra dom lika ofta. Många tror att pumparnas/filtrens huvuduppgift är att ta bort skräp ur vattnet, men huvuduppgiften är
att ge fästyta för dom nyttiga bakterierna i vattnet. I luftpumpsdrivna filter flyter vattnet saktare än i motordrivna och det ger mer tid för bakterierna att bearbeta vattnet, men ger dålig cirkulation och bortagande av skräp, därför används de lite idag. I ett modernt
akvarium är motordrivna innerfilter att rekomendera upp till 150 liter, sedan är motordrivet
ytterfilter bäst val.

Läs även filterguiden
eb_filter.htm

Mer då, som grus och andra dekorationer?
Gruset bör vara i storlekarna 2-5 mm och helst runt, inga vassa kanter. Ljust grus gör ofta fiskar skygga och bleka så ta ett rätt så mörkt grus. Vanligast i handeln är Engelsk Sjösten, den är dålig på två sätt. Dels är den för ljus, dels vet man inte vad den innehåller. Jag har sett glas, betong och kalksten bland gruset. Försök få tag på svenskt granit grus (sk. Råda grus), billigare och bättre. Gruset bör bilda ett 5-8 cm djupt täcke på botten. Ha det grundast på framsidan och djupare vid stora växter. En rot och några stenar bör finnas i ett sällskapsakvarium. Dekorationsstenar väljer du själv, se bara till att de ej innehåller kalk eller metaller. Rötter är också väldigt fint och många algätande malar måste ha en rot i akvariet. Rötter köper du i zoohandeln, vanliga rötter ruttnar, de i zoohandeln har legat i torvbäddar och ruttnar inte. Allt som läggs i akvariet bör sköljas i varmvatten eller kokas först (grus, stenar, rötter osv.) I handeln finns ofta små prydnansfigurer, undvik dom, dom skadar inte fiskarna men de ger ett väldigt fånigt intryck (personlig åsikt).
En temperatur på 25 grader C. är lämplig för dom flesta arterna. Din lokala akvariehandlare
bör kunna ge bra råd, då de bör känna till vattenförhållandena vid dig bättre. Man ska inte snåla när man köper växter. Fiskarna visar finare färger och är mindre skygga om man har rikligt med växter. Kom ihåg en sak: ett nytt inrett akvarium bör få stå och dra i en vecka med grus, växter (sätt i växterna tredje dagen ungefär), pump och värmare innan man
sätter i fiskarna. Detta gör att vattnet kan "avsteriliseras" lite och en nyttig bakterieflora utvecklas som omvandlar giftiga ämmnen (ammoniak/ammonium och nitrit) till mindre farliga ämnen (nitrat). Denna byggs genom stegvis tillsättning av fiskarna (först de tåligaste, nästa vecka en till art, nästa vecka en till osv.). När du har köpt fiskarna så släng inte bara i dom i akvariet. Först bör påsen flyta i akvariet i 20 min så att temperaturen blir densamma som i akvariet, sedan häller du i en kaffekopp med akvarievatten var 5:e minut i 20 minuter till. Detta för att vattenvärdena ska jämnas ut för fiskarna. Sedan lyfter du ut fiskarna ur påsen med en håv. Vattnet i påsen hälls inte i akvariet utan häll bort det vattnet för att minska smittorisken då det kan finnas sjukdommar eller parasiter där i.

Vilka fiskar och växter är bra för en nybörjare?
Läs Fiskar och växter för nybörjaren
eb_nybfisk.html

Vilken mat bör jag ge fiskarna?

Fiskar i det övre och mellersta vattenskiktet ges lämpligast flingfoder. Flingfoder finns i många variationer men vanlig basfoder är oftast bäst, färgpraktsfoder är också ett altenativ för vissa fiskar. Malar och dom flesta bottenfiskarna ges någon typ av tabletter. Algätande fiskar vill ha vegitariska tabletter om det ej finns så mycket alger i akvariet. Fryst foder är också bra, där är olika mygglarver, Artemia och daphnier att föredra.
De frysta foderna bör finnas hos en bra akvariehandlare. En sak du ska se upp med är
tubifex (borstmaskar) då de har VäLDIGT dålig näringsammansättning och ger ofta brist på
viktiga ämnen och överskott på fett. Kom ihåg att maten du ger är den enda näringen som
kommer i akvariet, och vattenbytena det enda sättet den försvinner på, så matar du mycket så måste du också byta mer vatten. När du köper färdiga foder, kom ihåg att det oftast är värt pengarna att köpa de lite dyrare fodren.
Läs även Foderguiden.
eb_foder.html

Hur ofta bör jag mata dom fiskar jag har?
Runt 2 ggr. om dagen bör dom få så mycket mat dom äter upp på 3 min, det står ofta även doseringar på paketet. Flingfoder till ytfiskar ges genom att flingorna smulas över ytan.
Tetror och andra mellanskiktsfiskar ges genom att man smular foder och doppar ner det under ytan. Tabletter bryts helst upp i mindre bitar som släpps på lämpliga ställen i akvariet.
Om fiskarna simmar med huvudet nedråtböjt efter utfodringen är det ett tecken på att fisken
har ätit för mycket (maten tenderar att flyta och fisken måste kämpa emot för att inte flyta
upp). Kom ihåg att det är bättre att mata för lite än för mycket! Under semestern klarar
sig fiskar utan mat i upp till en vecka utan problem. Två veckor är möjligt, men kan leda till skador och död. Det enda en semestervakt behöver göra är att mata lite. Gör gärna färdiga portioner som mataren bara kan slänga i. Detta är bra då många icke akvarister ger fiskarna för mycket mat. Gör ett större vattenbyte (tex.30% tre dagar i rad) innan du åker så är det mindre risk för olyckor. Att göra större ändringar innan man åker är dumt då problem kan uppstå utan att man märker nåt.

Hur sköter jag akvariet?
Man brukar ofta säga att 1/3 eller 1/4 vattenbyten varannan vecka duger, och visst går det. Men att byta mindre mägder vatten oftare ger fiskarna en stabilare miljö med mindre variationer. 20%-30% varje vecka, eller gärna oftare, är mycket bättre och kan rekomenderas. Tror du att vattenkvaliten är dålig, så kan även större byten göras, men att byta ca. hälften av allt vatten ska undvikas, då pH skillnader i det nya vattnet kan göra att gifter utvecklas.
Kom ihåg att inte byta för mycket vatten (över 70%), fiskarna gillar inte för mycket
"nytt" vatten och för stora vattenbyten sänker deras vitalitet dramiatiskt.
Vattnet du häller i akvariet bör ha ungefär samma temperatur som akvarievattnet, trots att varmvatten från kranen kan innehålla mycket koppar, som är skadligt för fisk, vattenberedningsmedel binder kopparen och gör den ofarlig men de flesta fiskar tål de små
mängderna det rör sig om. Har man känsliga arter som tex. Apistogrammas så kan man däremot se upp. Att värma lite vatten på spisen eller i en vattenkokare är ett alternativ om man är noggran. Pumpen rengör du genom att ta filtermediet och krama i avklorat, 25 gradigt vatten tills det inte kommer ut mer smuts. Har du speciella biologiska filtermedier,
som tex. keramikpellets så ska dom inte sköljas, skölj endast det smutsuppsamlande skumgummin eller filtervadden. Bottenfilter rengör man genom att suga rent botten med en
sugklocka vid vattenbytet.

Något annat viktigt om akvarier?
Sätt akvarietimern till lampan på mellan 9-11 timmar, timern ger en regelbunden dyngsrythm
som är viktigt. Ta under inga omständigheter saker från en vattensamling som kan inehålla
fiskar till akvariet utan att koka dom först, eller utifrån över huvud taget. Se också upp med kemikalier och metaller och låt inte något sånt komma nära akvariet.
Till artikelindex


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll