StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Bojan
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Yny
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Innehåll - Akvarier
Forum - Akvarier
Fiskarter
Akvarieväxter
Prylmarknad - Akvarier
Artiklar - Akvarier
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars akvarier

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Artiklar - Akvarier
Fiskar

Malawiciklider
Skapad av Text: Felix Engström

Alla Malawiciklider är munruvare, det beror på att i Malawisjön där dem ursprungligen kommer ifrån lever fiskarna tätt tilsammans. Om dem inte skulle vara munruvare så skulle äggen/ynglen bli uppätna. Man bör ha ca 5-10 malawiciklider per 100 liter vatten. Malawicikliderna har inte riktigt lika häftigt beteende som sydamerikanska ciklider har, men dock är malawicikliderna mycket piggare. Om dina malawiciklider har fått parasiter på sig så att dem kliar sig m.m så ska du fråga mig.
Först ska du iallafall försöka med det här: Gör ett delvattenbyte, behandla dem sedan med något antiparasitmedel (STERAZIN), efter någon dag så ska du hälla i 10 matskedar (till 250 liter) vanligt koksalt utan jod. Om det inte fungerar så får du fråga din trogna akvarieförsäljare. Som foder kan jag rekommendera räkmix (mer info. nedan), flingfoder och cichlid food. Malawiciklider vill gärna ha lite vegetabiliskt tillskott.

Obs! Det är viktigt att du inte blandar Malawiciklider med någon annan art, om du gör det så blir det ofta bråk och denne blir ofta biten på fenorna.

Akvariet
Om du kan så väljer du storleken större på akvarium, än det du hade tänkt dig från början. Det är vida känt att det är mycket lättare att få balans i ett större akvarium. Ska du hålla ciklider från Malawi eller Tanganyika, så tycker inte jag att karet ska vara mindre än 300 liter, de flesta ciklider från dessa sjöar är lite revirbildande och blir ganska stora så allt kommer att funka bättre i ett större kar.

Det finns bra akvarium att köpa i zoobutiken men det går lika bra att tillverka ett eget. Fördelen med att göra ett själv är att du kan anpassa måtten efter den plats du har till förfogande. Kontakta någon som har erfarenhet av att limma akvarium innan du ger dig i kast med det själv, be om goda råd vad det gäller glastjocklek, limning osv. Skicka gärna ett mail så kan jag ge lite goda råd.

En stabil och helt plan ställning eller bänk till karet bör man ju också planera in. Till köpeakvarium finns i regel tillhörande ställningar att köpa som fyller sin funktion men jag tycker att en hemmasnidad bänk med exempelvis ett par fack med luckor är att föredra. I
facken kan man, om man väljer ett ytterfilter, dölja detta samt att man kan förvara div. tillbehör som slangar, foder, håvar mm.

Belysning till karet kan man eller bör man ha, inte för fiskarnas skull men för att du ska kunna se dina fiskar. Står karet i ett rum med fönster så fodrar inte fiskarna mer ljus än det som kommer in genom fönstret, men som sagt det blir ganska tråkigt för dig själv utan belysning i karet. Många växter kräver dessutom extra belysning.

Vattnet
Vattnet i Malawi och Tanganyikasjön är alkaliskt, vilket betyder att pH-värdet ligger över neutralpunkten 7,0. Detta innebär att man bör ligga på ca 7-8 i pH. De flesta fiskar kan
hållas i vanligt kranvatten, men buffringförmågan kan variera beroende på var du bor. Vad jag menar med buffringsförmåga är att vattnet som kommer från kranen kan hålla ett bra pH-värde, men kan snabbt falla, om så är fallet har ditt vatten dålig buffringsförmåga.
Men detta är inget man ska bli avskräckt av, utan det är lätt ordnat. Bikarbonat är lösningen. Mitt vatten har ganska dålig buffringsförmåga, så jag tillsätter vid delvattenbyten 2 dl bikarbonat vid 40 procentigt vattenbyte i ett 400 liters akvarium, detta gör att
pH-värdet ligger stabilt.

VARNING!
Höj aldrig pH utan ett delvattenbyte innan!
Orsaken till detta är att gammalt vatten kan innehålla avsevärda mängder ammonium. När pH-värdet stiger i akvariet kan ackumulerat ammonium på ett ögonblick övergå till fri ammoniak, som i hög koncentration är dödligt.

Vattnet i ditt akvarium bör alltså hålla ett pH-värde på 7-8, temperaturen bör ligga någonstans mellan 24 och 27 grader. Delvattenbyte gör du beroende på hur många fiskar du har i karet och hur hårt du utfodrar samt vilken filtrering du använder dej av.

Ett normalbefolkat akvarium som har ett väl fungerande filter och som utfodras en gång per dag, där kan man göra delvattenbyte varannan eller var tredje vecka. Cirka en tredjedel av vattenvolymen är lagom att byta ut mot friskt kranvatten.

Odling
Att odla Malawiciklider är i sig ingen större konst, jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att det är ganska lätt. Får cikliderna bara de rätta förutsättningarna så kommer lekarna utan att du behöver göra några större ansträgningar. En del arter kan vara lite tjuriga att få igång men då får man prova sig fram med en del småjusteringar av förutsättningarna, I regel är det inte fiskarna i sig själva som är orsak till att de inte leker utan det är oftast något i akvariet som inte stämmer för att de ska gå i lek.De flesta malawisar går att hålla parvis i akvarium men det fungerar i regel betydligt bättre om man har en större grupp av varje art, exempelvis 2 hanar och 3-6 honor. Har man bara ett par, slutar det oftast med döden för honan. I hanens ihärdiga uppvaktande av den ensamma honan som inte alltid är intresserad av hans fjäskande, övergår hans kärleksfulla beteende, till att han jagar ihjäl honan. Har man flera honor fördelas hans uppvaktande till alla honorna. En extra hane är alltid bra att ha, framförallt till att avlasta honorna som strykfisk, dvs den dominerande hanen kan lägga sin överskottsenergi på extrahanen istället för att terrorisera honorna.

Alla Malawiciklider är munruvare och ruvar äggen i munnen. En del honor vill inte behålla rommen, utan ruvar bara ett par dagar sedan är rommen borta. I naturen så släpper inte honorna iväg sina yngel vid första utsläppet utan släpper ut ynglen så att de kan söka föda och bekanta sig med omgivningen och vid fara tar hon in ynglen i munnen. Detta betende har så gott som alla vildfångade malawisar, men en stor del odlad fisk har inte fått lära sig detta av sin moder.

En del eller de flesta storodlare tar ut rommen ur honans mun 2-3 dagar efter leken och kläcker sedan äggen artificiellt. Detta gör, enligt min uppfattning, att dessa yngel blir dåliga föräldrar och inte ruvar sina ägg tiden ut. Jag flyttar mina ruvande honor 14 dagar efter lek, till ett mindre spottkar på ca 50 liter, där får de gå tills att de släpper sina yngel. Låter man honan gå med sina yngel på detta viset finns bra förutsättningar att de ska bli bra föräldrar i
framtiden. När ynglen har varit ute 4-5 dagar plockar jag bort honan och sätter tillbaka henne till den övriga gruppen.

Nu börjar ditt verkliga ansvar som akvarist att komma in. Dom här små liven måste under den första månaden ha ett bra och näringsrikt foder. Jag anser att det enda som gäller till nyfödda yngel är nykläckt artemia (se foder).
Får ynglen i detta skede av livet enbart flingfoder till exempel, så kan du kallt räkna med att de växer sakta, får dåliga färger, med andra ord det blir skräpfisk som ingen akvarist vill ha. Efter den första månaden kan man gå över till lite annat foder som räkmix, pellets mm mm. Mata inte upp dina yngel med enbart kraftigt foder, de blir lätt övergödda av pellets och granulat. Ett yngel som vuxit upp hemma i mina akvarium är till form och färg lika sina vildfångade föräldrar, inga broilers som man ofta ser ute i akvariebutikerna.

Något som är extremt viktigt vid yngeluppdragning, är att sköta delvattenbytena i yngelkaren, ju mer yngel i karet, ju oftare behöver man göra delvattenbyte. Sköts inte detta, är det lätt att ynglen stannar i storlek, och det vill man ju inte.

En del föräldrar kan ge missbildade yngel, upprepas detta vid flera tillfällen, kan man prova med att byta ut den ena partnern. Är det exempelvis en speciell hona som ger deformerade eller på annat sätt missbildade yngel, då bör denna hona inte användas till avel.

Foder
Recept på 2 sorters räkmix, kläckning av Artemia samt en genomgång av en del övriga foder.
Till artikelindex


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll