StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Bojan
Yny
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Innehåll - Akvarier
Forum - Akvarier
Fiskarter
Akvarieväxter
Prylmarknad - Akvarier
Artiklar - Akvarier
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars akvarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Malar - Loricariidae (L-malar)
Glyptoperichthys gibbiceps
Leopardharneskmal, Segelfenspleco, vanlig Gibbiceps
Inskriven av Agadmin

Utskrift
ID-nr: 67Uppdaterad 2008-01-03 00:11
Informationsklass   
9

Synonymer / tidigare vet.namn
Pterygoplichthys gibbiceps,
Hemiancistrus gibbiceps, Glyptoperichthys gibbiceps (Kner 1854). Avbildad i Aqualogen under L 083 och L 165.

Utbredningsområde
Rio Negro, ett flodområde i Brasilien.

Allmän beskrivning
Som ung är den mycket kontrastrikt färgad, vackert bikakemönstrad, vilket gör att man som nybörjare lätt faller för frestelsen och köper den trots den stora slutliga storleken. Det dröjer dock ganska länge, flera år, innan den blir riktigt stor. Den kan bli ganska handtam och känna igen sin ägare. Tycker om att äta köttbullar, fiskbullar eller fodertabletter ur handen på ägaren, den simmar fram och lägger sig gärna uppochned, så att man kan droppa ned maten om man vant den vid detta! Även om denna fisk tycks verka stor, så är den helt fredlig mot akvariets övriga vuxna invånare. Den har dock i många fall visat sej vara en riktig rovfisk när andra fiskar har lagt rom i akvariet! Den drar fram som en pansarvagn och det är inte många fiskar som klarar att försvara sitt rom eller sina yngel för en större Gibbiceps.

För att tillgodogöra fiskens behov av cellulosa bör man inreda akvariet med ett par rötter (exempelvis Mangrove). Dessa bildar även bra gömställen tillsammans med riklig bottenväxtlighet och grottor. En bra renhållare som äter alger utan att skada växterna. Den blir aktivare vid skymmningen och på natten då de är som mest farliga för eventuell rom i akvariet.

Storlek
I akvarier ca 25 cm, men naturligt ända upp till 50cm

Könsskillnader
Hannarnas ryggfenor är magnifikare; bredare och högre. Om man tittar underifrån så har hannen en bred "vulkantopp-formad" könspapill, honorna har en långsmalare (=äggläggningsröret).

Odling
Har bara odlats sporadiskt, många ger upp när malen växer till sig och blir för stor för akvariet. Det är också svårt att få tag på honor i norra Europa (de sorteras i exportländerna!). Säkrast kan du finna honor i franska zoobutiker! Bör nog vara nära 20 cm för att vara lekmogen? Rommen läggs i håligheter och det är hanen som vaktar rommen och ynglen.

Utfodring
Flingfoder, frysta eller levande mygglarver och upptinad spenat. Fodertabletter och algknappar. Köttbullar, fiskbullar, gurkbitar eller ännu hellre zuchini och färska päron.

Övrigt
Beskrivningen uppdaterad av C.G. 2008

Temperatur
23.0 - 28.0 °C

Vattenvärden
6.0 - 8.0 pH

Medlemmars kommentarer
Inskickat av memman 2006-11-17 20:39
När de blir stora gäller det att akta fingrarna, fenstrålarna är himla vassa!

Inskickat av saphira 2006-07-09 14:20
Ojsan, vi skulle köpa en mal, vi tyckte denna med så hög ryggfena var så fin, så vi köpte en sån här. Inte visste vi att den kunde bli så stor! :S

Inskickat av Dankell 2005-11-27 13:29
Segelfensplecon är en mal som jag tycker sällan "suger sig fast" på glaset. Segelfensplecon simmar mest runt och är på bottnen mest. Iaf i mitt 54 liters.

Inskickat av Sickan 2005-08-02 16:08
Har en på 10 cm som inte äter en enda alg!Har haft den i ett halvår nu. Jag har den tillsammans med prinsessan av Burund och den har inte så fina fenor längre!

Inskickat av Jojobjelv 2005-07-27 10:43
har en segelfena väldigt fredlig mot både växter och mot kardinal tetrorna. tyvärr ny flyttad till större akvarium så den är bara framme vid middag. men allt har sin tid =)

Inskickat av Elgrande 2004-11-29 16:34
Har ett gäng Gibbiceps i mitt 1280L akvarie.Fredlig mot andra,men hanarna kan vara rätt så aggresiva mot varandra. Har inte haft några som helst problem med uppätna växter. Där emot är de verkliga dyngspridare när de kommer upp i storlek.Har en stor hona som är 35cm. En mycket vacker fisk som kan bli lite lat om man serverar dem för mycket mat.

Inskickat av Bengangbg 2004-05-11 06:34
Har tre st (mindre) i ett 375l:ers, den störste är aggressiv, alla äter som grisar och skitar ner som veritabla gödselsprutare. Men växer gör de, oooo så de växer!

Inskickat av Aik4life 2003-11-29 15:53
Jag hade en som var ca35 cm lång men min fengädda åt upp den, vet inte vad för mal jag kan ha som blir så stor så den inte blir middag åt mina andra fiskar....

Inskickat av Trebor 2003-11-11 14:39
Jag såg det där med storleken och jag vill påstå att den kan bli bedydligt större än 25cm. Den blir runt 50cm som fullvuxen och får man bara upp en gibbiceps till 25cm så ska man inte ha någon gibbiceps för då är akvariet för litet.

Inskickat av Terla 2003-09-20 18:33
I norge blir fisken kalt plektrostromus, utrolig fin fisk men ingen nytte fisk, når den blir større blir den en del latere og får den ikke nok mat "servert" blir den hissig ovenfor andre fisk. Blir også ganske stor min er 36 cm lang men kjempefin.

Inskickat av Jackson 2003-09-09 22:05
En trevlig fisk, aningen skygg kanske. Men ganska aktiv om dagen om man sitter stilla. Men den äter upp mina svärdsplantor (och släktingar till den växten) om jag inte ser till att det ligger en gurkbit i akvariet.

Inskickat av Christinag 2003-07-17 12:33
Gamla Gibbiceps äter fler alger än lika gamla Ancistrusar. /Christina G

Inskickat av Lill_brorsson 2003-07-16 15:23
Min mal är 11cm stor och den är väldigt lugn.. Den är väldigt aktiv på dagen och är inte ett dugg skygg.. Men den har ett litet revir tänkande och så fort det är nån fisk som äter på botten så är han där och jagar bort dem.. Men mina andra fiskar brukar turas om att bli jagad så att de andra får äta från botten.. Det ser ganska så roligt ut. Jag längtar tills jag flyttar hemmifrån och skaffar jobb.. Då ska jag skaffa ett lite större akvarium.. Mitt på 56 liter är inte så stort.. =)

Inskickat av Sippan 2003-01-30 21:01
Väldigt vacker och väldigt snäll härhemma i mitt akvarium. Kanske en aning skygg bara. Gömmer sig på dagarna men är väldigt aktiv och "gnager" på min bakgrund på nätterna.

Inskickat av Donnie 2003-01-02 17:24
Köpte en för två veckor sen o vips så började mina växter försvinna nu har jag fått köpa plast

Inskickat av Muzzler 2002-12-25 18:19
blir otroligt stor min är 45 cm stor! men otroligt fin

Inskickat av Jebus 2002-11-04 07:41
Vacker, hos mej lugn, stor och relativt billig mal som pryder sin plats i akvarier som inte är allt för små.

Inskickat av Cizzib 2002-11-03 14:00
Otroligt vacker med sin höga ryggfena! Dock ganska agressiv mot mina heteropneutes fossilis.

Glyptoperichthys gibbiceps
Leopardharneskmal, Segelfenspleco, vanlig Gibbiceps
Bild-ID: 414

Foto Nabil Bases (Pleco)
En karaktäristisk mal med sin höga ryggfena.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll