StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Bojan
Yny
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Innehåll - Akvarier
Forum - Akvarier
Fiskarter
Akvarieväxter
Prylmarknad - Akvarier
Artiklar - Akvarier
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars akvarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Ciklider - amerikanska
Thorichthys meeki
Eldbuk
Inskriven av Agadmin

Utskrift
ID-nr: 60Uppdaterad 2004-04-29 23:31
Informationsklass   
6

Utbredningsområde
Centralamerika: Guatemala, Yukatan. I handeln utbjuds till största delan framodlad fisk. Nu införs dock ibland färgglada vildfångster.

Allmän beskrivning
Revir- och parbildande. Gräver kraftigt men förutom under lektiden skadar den sällan växterna i någon större utsträckning. Med undantag för lektiden är den relativt fredlig mot andra fiskar men däremot aggressiv mot mindre artfränder. Många individer är utpräglat stridslystna och rovgiriga. Föräldrarfamilj med utmärkt yngelvård. Använd fin sand till bottenmaterial och ordna gömställen i form av några stenar och rötter. Härdiga växter som Sagittaria planteras i akvariet, lämpligen i krukor med rötterna täckta av stenar. Det är viktigt att lämna fritt simutrymme. Hanar hotar ofta artfränder genom att blåsa upp gällock och strupe.

Storlek
15 cm.

Könsskillnader
Hanen har längre rygg- och analfena och har starkare färger. Genitalpapillen är spetsig på hanen och trubbig på honan.

Odling
Höj temperaturen till 24 - 26° C. Fritt lekande art. Rommen läggs på i förväg putsade stenar. 100 - 500 ägg per kull. Hålor väljs ut och ynglen förflyttas dit. Föräldrarna kan dra upp flera kullar på ett år.

Utfodring
Levandefoder av alla slag, frystorkat-, fling- och djupfryst foder. Är en allätare.

Temperatur
0.0 °C och högre

Medlemmars kommentarer
Inskickat av Kapzzyl 2006-01-21 22:07
måste säga att jag e grymt besviken på denna fisk...en så töntig ciklid har ja aldrig haft förut...den har ju normalt sett ett rykte om sig att vara aggresiv oc bråkig...har ja inte märkt något av utan den är mest skygg och simmar undan även för mindre fiskar...

Inskickat av Mikelvarg 2005-08-01 18:25
Tycker att det är synd att samtliga ciklider från syd- och centralamerika är placerade under amerikanska ciklider. Dessutom står det ingenting om vattnet mer än temperaturen när det gäller många arter i artbeskrivningarna. Thorichtys meeki är ju en centralamerikansk ciklid och därför bör det stå att den föredrar alkaliskt och hårt vatten framför mjukt och surt vatten som de sydamerikanska cikliderna föredrar.

Thorichthys meeki
Eldbuk
Bild-ID: 308

Foto Hans Norling


Thorichthys meeki
Eldbuk
Bild-ID: 309

Foto Magnus (Maze) Cervin
Eldbuk, ungfisk.

Thorichthys meeki
Eldbuk
Bild-ID: 310

Foto Magnus (Maze) Cervin


Thorichthys meeki
Eldbuk
Bild-ID: 311

Foto Magnus (Maze) Cervin


Thorichthys meeki
Eldbuk
Bild-ID: 508

Foto Mattias Eriksson (Sun)
Eldbukspar med rom i hemmaakvariet hos "Sun"

Thorichthys meeki
Eldbuk
Bild-ID: 526

Foto Katarina Williamsson (Kattiew)
Thorichthys meeki Eldbuk


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll