StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Bojan
Yny
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Innehåll - Akvarier
Forum - Akvarier
Fiskarter
Akvarieväxter
Prylmarknad - Akvarier
Artiklar - Akvarier
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars akvarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Övriga fiskar
Apteronotus albifrons
Black ghost
Inskriven av Agadmin

Utskrift
ID-nr: 31Uppdaterad 2004-11-16 20:49
Informationsklass   
9

Utbredningsområde
Amazonas, Rio Paraguay, Brasilien, Peru, Ecuador, Venezuela och Guayana.

Allmän beskrivning
Fiskarna är mycket stridslystna sinsemellan, men relativt fredligamot andra arter. Man bör ha ett ganska mörkt akvarium inrett med fint bottenmaterial, tät växtlighet och talrika gömställen såsom trädrötter och grottor gjorda av flata stenar, då fiskarna i början är mycket skygga. Med riktig skötsel blir de med tiden ofta förvånansvärt tillgivna. Arten kan hållas tilsammans med stora lugna fiskar.

Storlek
upp till 50 cm

Könsskillnader
Man är inte helt överens om hur man kan könsbestämma denna art. Honan lär vara kraftigare om buken och hanen kan ha kortare "svans". En annan rapport är atthanen ska vara större än honan och att hanen har en tydlig svart, halvmåneformad fläck på den vita delen av stjärten, vilken inte honan har.

Odling
Fortplantning sker när fiskarna är 18-24 cm, och vattnet bör ha en temperatur på 26-27° C. Akvariet ska vara relativit stort och bör vara inrett med stenar, rötter, vattenormbunkar och tät javamossa.2 dygn innan lek bildas par och alla övriga fiskar jagas bort från lekområdet. Hanen gnisslar med käkarna nära honans huvud.De leker på natten och honan lägger 100-150 romkorn som hanen genast befruktar, de flesta blir sedan uppätna av de vuxna fiskarna. Efter 3-5 dygn (beror på temperaturen) kläcks ynglena som då är gulgrå. Ynglena föds upp på krossade röda mygglarver. När ynglena blivit olika stora bör de säras för att inte de större ska döda de mindre. Ynglena bör inte heller gå tillsammans med föräldrarna om man vill att de ska klara sig.

Utfodring
Levandefoder av alla slag, små köttbitar, sönderdelade daggmaskar, delvis också havregryn. Röda mygglarver är speciellt uppskattat.Fiskarna är utrustade med ett svagt elektriskt organ som gör det möjligt för dem att lokalisera fodret med stjärtroten.

Temperatur
23.0 - 28.0 °C

Vattenvärden
7.4 - 8.2 pH

Akvarielängd Minst 100 cm.
Medlemmars kommentarer
Inskickat av Badboyforlife 2005-09-01 00:04
Köpte ännu en. Fast nu i större format. De är i olika akvarier.

Inskickat av Badboyforlife 2005-08-06 19:22
Har precis köpt mig en ghostie. Ska bli intressant att få studera den lite.

Inskickat av Panther08 2004-04-12 16:03
Detta är en väldigt fin fisk. Den inger respekt och färg i akvariumet. Deras sätt att vara väldigt härlig. Man blir fäst vid den och den är väldigt hängiven när det kommer till sånt. Den kan simma både fram och baklänges, upp och ned. En fisk som jag tycker att man skall köpa men bara om man har plats till det.

Inskickat av Golfbollen 2003-04-03 13:19
När jag kom hem efter skolan i dag!!!..så låg det en massa ägg..JIPPI½"#¤%&/(

Inskickat av Nephele 2003-01-24 21:19
Underbar och mycket intressant art! Hela familjen är frälst. Rekommenderar stort akvarium med torvfiltrering, mkt rötter och växter (ex. javaormbunkar och svärdplantor). Övriga arter i akvariet bör ej vara så små att de kan ätas upp av ghosterna. De bör ej heller vara med andra arter med elektriska organ, de kan störa och stressa varandra. Skadade fenor läker ganska snart. Viktigt med bra genomströmning i akvariet. Nattaktiva. Kan ligga helt still på sidan om dagarna, ser nästan döda ut. Men blir det mörkt eller om det börjar lukta mat börjar de snart röra på sig. Mina har skrämt mig flera gånger. Ni som är extra intresserade av arten, är mycket kunniga och/eller själv lyckats få yngel av denna fisk, får mer än gärna skicka mig ett mail :)

Inskickat av Nephele 2003-01-24 21:05
Ang. könsskillnader så är det mest troliga att hanen har ett längre, kraftigare och kantigare huvud än honan, som har ett mer kompakt huvud med mjuka former.

Blackgoast
Blackgoast
Film Anna Renman (Panther08)


Apteronotus albifrons
Black ghost
Bild-ID: 110

Foto Malin ForslundVad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll