StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Bojan
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Yny
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Innehåll - Hundar
Forum - Hundar
Hundraser
Prylmarknad - Hundar
Artiklar - Hundar
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars hundar

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Grupp 8 - Stötande, Apporterande och vattenhundar
Perro de Agua Espanol
Spansk vattenhund
Inskriven av Sunnygirl

Utskrift
ID-nr: 273Uppdaterad 2007-10-07 05:50
Informationsklass   
6


AllmäntSKKFCI

Historia / Ursprung
Perro de Agua Español har funnits i Spanien sedan urminnes tider. Den har samma ursprung som franska barbet. Den största populationen finns i Andalusien där den används som herdehund. Sedan århundraden är den där känd under namnet "turkisk hund". De spanska herdarna, fiskarna, jägarna och andra intresserade är de som lyckats hålla Perron fri från inavel och alla problem som är förenade med detta. Antonio Garcia, Kennel Ubrique var tillsammans med Santiago Montesinos pionjärer i sitt arbete med att få Perron godkänd som ras.Det var 1975 som de kom i kontakt med get och fåraherdar från bergen utanför Malaga och Cadiz och började välja ut de hundar med de mest karakteristiska kännetecknen. Perron kunde från början indelas i tre olika linjer men bara en typ. Linjerna från de olika delarna av Spanien uppvisade skillnader i päls, färg och storlek. De första hundarna i Norra Spanien var oftast vita och lite högre än de i södra Spanien. I provinsen Huelva och omkring Sevilla var hundarna mindre och hade nästan ingen underull. Färgen var oftast brun. I mellersta Spanien var hundarna lägre och inte så höga och färgerna varierande. Alla dessa blodslinjer gick ihop med tiden och numera är olikheterna knappt synbara.

De get och fåraherdar som förut nämnts erbjöd sig att hjälpa till genom att "låna" ut sina hundar. Efter det att de lånat hundarna tog Antonio Garcia kontakt med David Salamanca som tillhörde den Spanska Raskommittén. 1980 grundades den spanska klubben för Perro de Agua Español med Santiago Montesinos som president. Han sponsrade klubben och bekostade många resor, foton mm samt att han bidrog med sin stora kännedom om rasen.
Från 1980 till Maj 1985 introducerades dessa hundar på inofficiella utställningar runt om i Spanien. 1985 fick rasen för första gången delta offentligt på den Internationella Hundutställningen i Madrid. För att få med nästan 40 hundar från Malaga och Cadiz och även några från Santander i Norra Spanien hyrde Antonio Garcia in skåpbilar att köra dem i.
Perro de Agua Español blev i juni 1989 interimistiskt godkänd som ras av FCI enligt FCI standard nr 336 grupp 8 sektion 3 (vattenhundar) och efter ett godkännande efter 10 år den 13 juni 1999 blev rasen slutligt godkänd av FCI.
Karakteristiskt för Perro de Agua Español är den lockiga lammliknande pälsen, som gör den väl rustad för marsklandsregionens variation av fuktigt och torrt klimat och gör den lämplig som såväl herdehund och hjälpreda vid sjöfågeljakt och fiske i dessa regioner. Den användes av fiskare för att bland annat dyka ner och hämta upp fisk som hamnat utanför näten. Det sägs även att den hjälpte till att lotsa båtarna rätt i hamnarna, när förtöjningstrossen kastades ut hämtades den av perron som simmade in till kajen med trossen i munnen. Naturligtvis vaktades fiskefångsten av perros på hamnkajen i väntan på att försäljningen skulle börja.

Rasens utveckling i Sverige

1997 kom de två första exemplaren av rasen Perro de Agua Español till Sverige. Båda var importer från Finland. Kennel Aqualines importerade hanhunden Herman´s Benjii (Arluna de Ubrique-Hermans Atlantis) från kennel Hermans, Leila Ekroth. Funny Farms kennel importerade tiken Boisteros Isadora från kennel Boisteros, Leila Rantanen. Dessa båda hundar importerades ovetande om varandra och var kusiner och utgjorde således inget bra avelsvärde för framtiden.
Allmän beskrivning
Den spanska vattenhunden hör till FCI rasgrupp 8: "Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar". Enligt rasbeskrivningen är den spanska vattenhunden en medelstor vall- och jakthund och fiskarens hjälpreda. Hanhundens mankhöjd är 44-50 cm och vikt 18-22 kg, tikens mankhöjd är 40-46 och vikt 14-18 kg.

Rasbeskrivningen från september 1999 begränsar pälsens utställningslängd till 3-12 cm. Pälsen är luftigt lockig som kort och bildar som lång korkskruvsaktiga lockar eller filtaktiga snören. Den fäller inte hår, och traditionellt klipps hunden en till två gånger i året (samtidigt som fåren). Pälsen skall klippas jämnt - den formklipps inte.

Godkända färger är enfärgat vit, brun eller svart i alla nyanser samt tvåfärgad där vit måste ingå som den ena färgen. Pigment och ögonfärg följer pälsens färg. Den har även simhud mellan "tårna" som gör att den simmar mycket bra.

Perro de Aqua Español (PAED) är i grunden en arbetande hund, som används i många olika arbeten, framför allt som vallhund men också som apporterande jakthund och som hjälpreda tex. vid fiske (den älskar vatten och kan lära sig dyka). Den används också som narkotikahund och som räddningshund (både i ruiner och i vatten). Den är snabb, vig och lättlärd och har därför också klarat sig utmärkt i olika brukshundsprov, spårning, agility mm.


Temperament
Hunden är robust och tål både värme och kyla utmärkt och dess minne, sinnen, anpassningsförmåga och psykiska balans anses vara utmärkta. Karaktären definieras som trogen, lydig, glad, ivrig, modig och mycket lättlärd vilket gör att den också är en utmärkt familjehund. Den kan vara aningen reserverad mot främlingar. Vid behov kan hunden försvara sin ägare och hans/hennes egendom. Rasens bakgrund och karaktärsegenskaper gör att den kräver mycket sysselsättning, gärna sådan som kräver tankearbete.Rasrelaterade problem
Hälsotillståndet inom rasen är gott, eftersom det här är en rätt ursprunglig och 'oförädlad' hundras.


Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna hundras.

Perro de Agua Espanol
Spansk vattenhund
Bild-ID: 1277

Foto Wikimedia Commons


Perro de Agua Espanol
Spansk vattenhund
Bild-ID: 1278

Foto Wikimedia Commons


Perro de Agua Espanol
Spansk vattenhund
Bild-ID: 1279

Foto Wikimedia Commons


Perro de Agua Espanol
Spansk vattenhund
Bild-ID: 1280

Foto Wikimedia Commons


Perro de Agua Espanol
Spansk vattenhund
Bild-ID: 1281

Foto Wikimedia CommonsKennlar med
Perro de Agua Espanol

Aberlours
RYDEBÄCK
Aqualines
LINKÖPING
BeccaNeas
KUNGSBACKA
Bibords
REJMYRE
Calmigos
ESKILSTUNA
Dinkiez
VÄRNAMO
Eyeball´s
GÄLLSTAD
Fabolous Fur's
TIDAHOLM
Fjärabodas
SIBBHULT
Hund´s
DINGLE
Hurråsens
BROMMA
Isblommans
SKELLEFTEÅ
La Sirenita's
SMEDJEBACKEN
Lindvattnet's
SÄTER
Minnepy
HARBO
Nanna´s Perros
SMEDJEBACKEN
Perro Rizados
STOCKHOLM
Qvarnhill
ALMUNGE
Ramita De Palma
MÖLNDAL
Rocker Fellow's
VÄNERSBORG
Scheffelfältets
KUNGSBACKA
Smillas Sida
OCKELBO
Tasseriet
BODEN
Tussbergets
GRILLBY

Finns inte din kennel med?
Anmäl din kennel till ZooKoll's kennelregister. Det är helt kostnadsfritt. Din kennel visas på sidan för den/de raser som du föder upp.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll