StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Bojan
Yny
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Innehåll - Akvarier
Forum - Akvarier
Fiskarter
Akvarieväxter
Prylmarknad - Akvarier
Artiklar - Akvarier
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars akvarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Karpliknande fiskar
Crossocheilus siamensis
Siamesisk algätare
Inskriven av Christinag

Utskrift
ID-nr: 214Uppdaterad 2005-07-19 09:33
Informationsklass   
10

Synonymer / tidigare vet.namn
Epalzeorhynchus siamensis. Siamensis-algätare. Flying-Fox (som ursprungligen betecknade en annan art)

Utbredningsområde
Sydostasien, Thailand, Malaysiska halvön.

Allmän beskrivning
Mitt äldsta exemplar är 9 år gammalt (Lever ännu 2005). Snabbstartare, så den behöver långsträckta kar att simma i i vuxen ålder. Blir ca 15 cm lång. Vistas mest i bottennärhet eller lutandes på inredningsdetaljer där den gärna vilar mellan fodersöken. Behöver inte nödvändigtvis höga kar eftersom de lever såpass substratbundet, men de behöver simlängd. Trivs i sällskap av flera ex eller många ex av sin egen art. Tidvis rätt livlig. Blir inte direkt aggressiv om den hålles ensam, men litet rastlös. Harmlös tillsammans med många mindre arter av sällskapsfiskar - går att hålla ihop med det mesta, även diverse yngel (gäller även fullvuxna exemplar!).

Storlek
max 15 cm

Könsskillnader
Inga säkra kännetecken. Möjligen har hannarna längre "nosparti" famför ögonen. Några exemplar har vid >2 års ålder en uttalad pannpuckel = hannar? Honorna är rundare om buken och har möjligen ett "litet näpnare" nosparti än hannarna.

Odling
Troligen romspridare (odlingsmekanismer okända i akvariesammanhang). Endast två kända fall av förökning i akvarium (ett av dem i Sverige).

Utfodring
Algätande tendenser avtar med åldern, den blir helt enkelt lat! Håller annars tillgodo med det mesta som förekommer i ett sällskapskar. Kan lägga beslag på hela algtabletter, så de fiskar som är känsliga för foderkonkurrens måste kollas - det blir lätt så att siamensisarna blir fetare och fetare istället!

Övrigt
De flesta förväxlingsarter är inte lika harmlösa som siamensisen. De blir aggressiva i vuxen ålder, särskilt när de hålles i enstaka exemplar. En del arter utvecklar revir och kan vara besvärliga av den anledningen.

De största skillnaderna mellan denna art och "falsk siamensis" Epalzeorhynchus kallopterus: E. k har en tydlig vit rand ovanför den mörka längsgående randen och ett ytterligare par skäggspröt. Siamensisen har endast ett par skäggspröt, alltså två stycken.

Temperatur
23.0 - 29.0 °C

Vattenvärden
6.0 - 8.0 pH

Medlemmars kommentarer
Inskickat av Shrimpman 2011-02-12 20:49
Flying fox eller falsk siamesisk älgätare (E kallopterus) har även den ett mörkt band på sidan som inte går ut på stjärtfenan som den gör på siamesisk algätare. Dessutom är flying fox kraftigare byggd och har gröna fenor medan siamesisk algätare är mer slank kropp och genomskinliga fenor. E kallopterus är dessutom revirhävdande mot artfränder men tål andra arter för det mesta. Har båda två i ett akvarium men E kallopterus har jag bara en av medan jag har flera siamesisk algätare har jag ett litet gäng av.

Inskickat av Allied 2007-11-27 13:09
Hade 4 ganska stora växter som var täckta med tofs alger, satte ner dem hos 4 av dom här rackarna och knappt 2 timmar senare fanns det inga spår av alger kvar!

Inskickat av trevligakillen 2007-02-05 22:28
Skit bra algätande fisk en av dem bästa man kan ha som algätare o så är den vacker.

Inskickat av micca 2007-01-01 22:47
mina äter för jämnan =) så bra att jag skaffa dom=)

Inskickat av jeppemannen 2006-07-19 13:07
Som sagt... skaffade några. Å nu har jag inte en alg (inte som syns i allafall). Simmar i stim verkar det som. Dom tar sig in på de mest konstiga ställen och backar ibland ut... hmm.

Inskickat av Jeppemannen 2005-11-27 09:38
ska skaffa sådana! Har en del tofsalger.

Inskickat av Melonica 2005-09-14 10:46
Jag har 2 st som är 4 år gamla och den största är 7cm...jag har ett 60-liters kar så de har väl inte fått utrymme nog kanske. De är mycket glupska när det gäller utfodring och stjäl nog algtabletterna som jag lägger ner till otocinklusarna på natten. Den största är bossig!

Inskickat av Isabelleee 2005-08-14 17:13
min har blivit över 16 cm nu... snart 2 år gammal... den är jätte trevlig, och har aldrig varit på någon av de andra fiskarna..=)

Inskickat av Korsdrag 2005-03-14 16:36
Gulliga. Mina var på varandra lite första veckan, men nu verkar det funka fint. De har otroligt söta munnar.

Inskickat av Silverfiken1 2005-03-04 22:23
Detta är en helkul fisk! Jag har tre stycken och ofta står de tillsammans vid framrutan på karet och "dansar". Mycket charmiga fiskar.

Inskickat av Litenofluffig 2004-10-27 18:04
Väldigt livlig och rolig fisk att titta på.

Inskickat av Jenja 2004-10-08 16:32
Jag har en och den verkar vara lite skruvad... den får sina ryck o far runt i hela akvariet... väldigt trevlig att titta på då den får sina s k spel. MVH Jennie

Inskickat av Leonard 2004-09-28 21:38
mina 3st (ca.5cm långa, ganska unga) äter nästan upp varenda alg i akvariet och verkar som om dom aldrig skulle få sig för att ge sig på nån annan, men har sett att dom gärna är på och "suger" på andra fiskar.

Inskickat av Andreas_persson 2003-10-29 21:48
Tycks leva med nån form av stim behov. har fyra stycken som aldrig lämnar varandra mer än för några sekunder. trevlig art, mycket fredlig, gillar både skäggalger och tofsalger.

Inskickat av Turbo 2003-10-03 10:26
Mycket aktiv, även nattetid. Jag har tre stycken, som nu är ca 5 cm. De är välldigt trevliga och fina fiskar. De varkar tycka om sällskap av andra arter. Ibland simmar de t.o.m med dem i stimmen.

Crossocheilus siamensis
Siamesisk algätare
Bild-ID: 323

Foto Christina Ghiasvand (Christinag)
Äkta siamesisk algätare.

Crossocheilus siamensis
Siamesisk algätare
Bild-ID: 324

Foto Malin Sandberg


Crossocheilus siamensis
Siamesisk algätare
Bild-ID: 325

Foto Bjarne Saetrang
Bilden visar en hane.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll