StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Bojan
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Yny
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Innehåll - Hundar
Forum - Hundar
Hundraser
Prylmarknad - Hundar
Artiklar - Hundar
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars hundar

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Grupp 5 - Spetsar och raser av urhundstyp
Finsk Spets
Inskriven av Sunnygirl

Utskrift
ID-nr: 135Uppdaterad 2007-10-06 01:34
Informationsklass   
6


AllmäntSKKFCI

Historia / Ursprung
Den finska spetsen är troligen något av en nordisk urhund som med största sannolikhet härstammar från bland annat den ryska laikan. Den kom förmodligen till Finland samtidigt som de finsk-ugriska jägarfolken som tidigt använde olika typer av spetsar som jakthundar. Några nära släktingar till finnspetsen är bland annat norrbottenspets och norsk älghund (grå).

Det är sannolikt att den finska spetsen har sitt ursprung som jakthund åt någon av de folkgrupper som befolkade norra och östra Finland efter att inlandsisen dragit sig tillbaka. 1892 skrevs rasen in i finska kennelklubbens stambok under namnet finsk fågelhund. Namnet ändrades 1897 till finsk spets. På 1930-talet började man föda upp finnspetsar i södra Sverige, samtidigt fanns de oregistrerade hundar i norra Sverige som enbart användes till jakt. 1947 blev rasen Finlands nationalras.Allmän beskrivning
Den finska spetsen används främst till jakt på tjäder och orre, och även till mård. I Finland är det mer vanligt att jaga älg med finnspetsar.

Den finska spetsen är en mycket livlig och pigg hund som har massor av energi och kräver aktivering hela året. Den pratar gärna med ett karaktäristisk läte som är ett mellanting mellan skall och morrning. Finnspetsen är mycket vaken och skäller gärna på allt den upptäcker.

Temperament
En finsk spets är, precis som de allra flesta hundar, en aktiv hund som behöver mycket fysisk och psykisk stimulans. Eftersom det är en utpräglad jakthund så trivs den bäst då den har möjlighet att jaga regelbundet men den är också intresserad av andra aktiviteter som kräver både hjärna och muskler.

Då det gäller dressyr så är finnspetsen är en oerhört lättlärd hund; på både gott och ont. Man snabbt lära hunden nyttiga saker men hunden kan lika snabbt lära sig själv mindre nyttiga saker (ur mänsklig synvinkel). Trots sin lättlärdhet går det inte att lära en finnspets vad som helst. Många finnspetsar är nämligen så pass självständiga och har ett så gott självförtroende att de inte vill göra vad som helst för att glädja sina människoföljeslagare. De är med andra ord inga cirkushundar utan snarare hundar som gärna vill fatta egna beslut om när och hur de vill göra saker, vilket är en mycket bra egenskap t ex i samband med jakt.

Finnspetsar är i regel mycket mån om sin människoflock och kan därför bli något av en enmans-/enfamiljshund, även om främlingar kan uppskattas för stunden.

Den finska spetsen är en pigg och vaken hund, den är viljestark och fylld av energi och kräver aktivering året runt. Den är en sällskaplig hund som gärna ”pratar” med ett läte som påminner om en morrning, men som i stället är ett sätt för hunden att tala med omgivningen.

Finnspetsen är mycket uppmärksam och talar gärna om ifall något händer, så det gäller att säga ifrån direkt för att hunden inte ska bli alltför skällig.
Rasrelaterade problem
De vanligaste förekommande sjukdomar hos finnspetsen, som annars är en relativt frisk ras, är epilepsi, patella luxation (knäledsurhakning) och stora tandförluster.


Speciella krav / Skötselråd
En finnspets är en relativt lättskött hund då det gäller pälsen. Under större delen av året sköter sig pälsen mer eller mindre själv.

Lite värre blir det dock under vår och höst då pälsbyten sker. Eftersom både täckhår och underull byts ut så får man räkna med mycket borstning (och dammsugning) under dessa perioder.

I övrigt kräver finnspetsen bara det som alla hundar kräver då det gäller skötsel; kloklippning, tandborstning, veterinärbesök, välbalanserad kost etc.


Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna hundras.

Finsk Spets
Bild-ID: 1043

Foto Wikimedia Commons
Finsk Spets, tvåårig tik.


Kennlar med
Finsk Spets

Brännbolyckans
NJURUNDA
Kaitiks
SKULTUNA
Leipipirs
KOSKULLSKULLE
Majbergets
BENGTFORS
Ramsjöskogen
RAMSJÖ
Röjåsens
LIT
Åbackens
SKORPED
Älgstugan
ÖVERTORNEÅ

Finns inte din kennel med?
Anmäl din kennel till ZooKoll's kennelregister. Det är helt kostnadsfritt. Din kennel visas på sidan för den/de raser som du föder upp.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll