StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Bojan
Yny
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Innehåll - Akvarier
Forum - Akvarier
Fiskarter
Akvarieväxter
Prylmarknad - Akvarier
Artiklar - Akvarier
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars akvarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Tetror (Laxkarpar)
Hemigrammus caudovittatus
Buenos Aires-tetra/Norsk flaggtetra
Inskriven av Kattiew

Utskrift
ID-nr: 1329Uppdaterad 2006-10-27 23:02
Informationsklass   
9

Synonymer / tidigare vet.namn
Hyphessobrycon anisitsi

Utbredningsområde
Södra amerika, i Rio de la Plata samt Argentina och Paraguay


Allmän beskrivning
Lättskött fredlig stimfisk som är lätthållen. Utmärkt nybörjarfisk. Trivs ihop med andra tropiska akvariefiskar med samma krav på vattenkvalitet. Uppehåller sej i mellanskiktet. Håll dem gärna i stim om sex exemplar eller fler. Fredlig men kan vid snål matning förgripa sig på små yngel.

Storlek
Maximalt 10cm, vanligen runt 6-7 cm för honorna, hannarna något mindre.

Könsskillnader
Hanar mindre och betydligt smalare om buken. Båda könen är lika färgstarka.

Odling
Lättodad i runt 24°C efter stimulans av morgonsol. Mycket produktiv, en hona på 7-8 cm kan ge 1000 romkorn. För lek rekommenderas inte leknät eftersom leken går mycket vilt till och de lätt kan skada sig på nätet. Hellre ett lekakvarium i glas och med glaskulor eller grovt grus på bottnen. Efter äggläggning tas föräldrarna bort. Äggen kläcks efter ca. 24 timmar. För att de inte skall mögla rekommenderas som högst pH 7,6 (gärna tillsats av ekbarksextrakt eller alkottar) och god syresättning i samband med kläckningen. Pga det höga antalet romkorn blir vattnet fort dåligt just i samband med kläckningen. Larverna sätter fast sig på bladundersidor eller längs glasrutorna eller hänger lodrätt i täta klungor under vattenytan. Ynglena är något ljusskygga. Något dygn efter kläckningen, då de blivit frisimmande, kan man mata dem med mycket smått yngelfoder som liquifry, dammfoder, infusorier, smulat flingfoder och något senare med nykläckt artemia.

Utfodring
Fisken är rätt glupsk och kan utsätta blygare fiskar för svår foderkonkurrens. Tar all sorts föda, både levande och konstgjorda alternativ.

Övrigt
Tillhörde en av de allra populäraste akvariefiskarna men förlorade av sin popularitet på grund av en irriterande vana, nämligen att den äter växter... Det är dock inte alltid den gör det.

Beskrivningen omarbetad av Christina G

Temperatur
18.0 - 28.0 °C

Vattenvärden
5.6 - 8.5 pH

Vattenvärden
0.0 - 35.0 dGH

Akvarielängd Minst 80 cm.
Avarievolym Minst 200 liter.
Medlemmars kommentarer
Inskickat av Christinag 2006-09-04 04:53
Mina lekte inatt - det var minsann ingen morgonsol utan mitt i natten! En honas rom täckte en yta av 10x20 cm. Hannen lekte av en andra hona också ... =) Jag har litet för hårt vatten/högt pH, får se hur det går ...

Hemigrammus caudovittatus
Buenos Aires-tetra/Norsk flaggtetra
Bild-ID: 788

Foto Katarina Williamsson (Kattiew)
Fotot taget på A6-ZOO

Hemigrammus caudovittatus
Buenos Aires-tetra/Norsk flaggtetra
Bild-ID: 929

Foto Willi Heidbrink
G.Höner
Som de flesta tetror är detta en utpräglad stimfisk.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll