StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Bojan
Yny
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Innehåll - Akvarier
Forum - Akvarier
Fiskarter
Akvarieväxter
Prylmarknad - Akvarier
Artiklar - Akvarier
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars akvarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Ciklider afr. Tanganyika
Altolamprologus compressiceps (V)
Inskriven av Agadmin

Utskrift
ID-nr: 10Uppdaterad 2004-11-30 20:17
Informationsklass   
9

Synonymer / tidigare vet.namn
Lamprologus compressiceps, Neolamprologus compressiceps, Haplochromis compressiceps

Utbredningsområde
Afrika: Tanganyikasjön (endemiskt), över stenig och klippig botten vid ett vattendjup av 3 - 15 meter. Där växer mindre alger än i de högre regionerna, som bl a befolkas av olika Tropheus-varianter.l handeln förekommer nästan bara vildfångster.A. compressiceps förekommer i ett otal geografiska varianter, från Burundi i norr till Zambia i söder. Till skillnad från sin nära släkting, A. calvus, som enbart finns i den södra delen av sjön.

Allmän beskrivning
Bildar revir. Mycket fredlig mot andra tillräckligt stora fiskar. Lämnar växterna i fred och gräver inte.Arten vill ha rymliga akvarier med sten- och klippuppbyggnader med många klyftor och grottor som gömställen.I sin naturliga biotop livnär sig denna art av små yngel (under 2 - 3 cm) samt av olika slags kräft- och skaldjur. Denna art är väl anpassad till sin biotop. Den kan med lätthet glida in i smala skrevor för att följa efter sitt byte.Det allra bästa sättet att hålla dessa fiskar är i ett specialakvarium på ca 200 - 250 liter. Där kommer denna lite skygga art till sin rätt.

Storlek
8 - 15 cm.

Könsskillnader
Honan är mindre till storleken. Hanens genitalpapill är spetsigare och kortare än honans, vilket syns bäst vid lek.

Odling
24 - 26° C. Ägg-gömmande art. Rommen läggs i hålor. I akvariet kan man använda snäckor i lämplig storlek. Honan simmar in i snäckan och lägger upp till 300 ägg per kull. Hanen befruktar sedan rommen, ofta utan att själv kunna ta sig in i snäckan. Efter 10 - 12 dagar visar sig ynglen, som då kan matas med nykläckt artemia.Rom och yngel vårdas åtminstone av honan, hanen skyddar förmodligen reviret. Ynglen växer mycket långsamt och bör inte hållas tillsammans med andra tuffare och snabbare ungfiskar, då de riskerar att bli utan mat.

Utfodring
Levandefoder, Mysis, musselkött, räkor. Arten äter gärna små fiskar. Den utomordentligt högryggade och från sidan extremt sammantryckta kroppen är en anpassning till artens sätt att söka föda. Formen gör det möjligt för fiskarna att fånga sitt byte - små kräftdjur och ungfiskar - även i trånga klippskrevor.

Temperatur
23.0 - 25.0 °C

Vattenvärden
6.5 - 7.5 pH

Vattenvärden
8.0 - 12.0 dGH

Avarievolym Minst 200 liter.
Medlemmars kommentarer
Inskickat av ratz 2006-10-19 19:10
Måste säga att den inte kommer till sin rätt bättre när de hålls i ett artakvarium. Bättre är att hålla den i ett sällskapsakvarium för tanganyikaciklider, då är de inte lika skygga. Bra sällskap är t.ex. Cyprichromis, då dessa är framme hela tiden. Altolamprologusarna ser detta och inser att det inte finns någon fara, eftersom cyprichromisarna vågar vara framme.

Inskickat av Auditor 2006-01-11 10:37
Att det nästan bara förekommer vildfångster i handeln måste vara gammal information då det ofta dyker upp billiga och många exemplar i handeln. Kan dessutom tillägas att min stora hane gräver ganska friskt runt "sin" snäcka

Altolamprologus compressiceps (V)
Bild-ID: 140

Foto Christian Alfredsson & Elin Wilhelmsen
Altolamprologus compressiceps "chaitika".

Altolamprologus compressiceps (V)
Bild-ID: 141

Foto Roger Häggström
Bilden visar en Altolamprologus compressiceps "kipili".


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll